Veelgestelde vragen

  • U bent hier:
  • Home
  • Faq

Service

Heeft u een vraag, dan vindt u het antwoord misschien hier, ...

Vraag:

Boven de 18 jaar en niets helpt!

Antwoord:

Wanneer je 18 jaar bent of ouder en je hebt alles al geprobeerd om droog te worden dan hebben algemene adviezen geen zin. Er zal dan specifiek gekeken moeten worden wat de reden is dat het niet met de gangbare methoden lukt. Het trainingsprogramma moet daarop worden afgestemd. Het kan zijn dat er medicatie moet worden toegevoegd aan de training om de blaascapaciteit te vergroten of om de urineproductie te verminderen. Belangrijk is dat met verstand van zaken wordt gekeken wat het beste is.

De medewerkers van het gespecialiseerd incontinentiecentrum te Meppel hebben veel ervaring met jong volwassenen die nog in bed plassen ...


Vraag:

Helpen oefeningen echt?

Antwoord:

Ja, de oefeningen kunnen wel degelijk helpen.


Vraag:

Helpt het als ik minder drink?

Antwoord:

Het klinkt onlogisch, maar het is verstandig om bij incontinentie voldoende te drinken. Als u minder drinkt wordt uw urine geconcentreerder en daardoor moet u nog meer plassen. Bovendien kunnen infecties de kop op steken.

U kunt het beste tussen de anderhalf en twee liter verspreid over de dag drinken om uw lichaam gezond te houden.


Vraag:

Hoe vaak moet ik een verband verwisselen?

Antwoord:

Wanneer u het juiste product heeft zult u ongeveer 3 à 4 verbanden per dag nodig hebben, maar u kunt het verband natuurlijk verwisselen wanneer u dat prettig vindt.


Vraag:

Hoe vaak moeten de meeste mensen plassen?

Antwoord:

De meeste mensen moeten vier tot acht keer per dag plassen.


Vraag:

Hoe vaak moeten kinderen plassen?

Antwoord:

Evenals volwassenen, urineren de meeste kinderen vier tot acht keer per dag. Omdat de meeste kinderen actief zijn, meer zweten en mogelijk niet genoeg drinken, kan deze frequentie ook lager liggen. Als uw kind vaak naar het toilet gaat, kan het verstandig zijn om bij uw arts na te vragen of alles in orde is.


Vraag:

Hoe werkt de blaas?

Antwoord:

Als u eet of drinkt, absorbeert uw lichaam vloeistoffen. De nieren filteren afvalstoffen uit deze vloeistoffen en maken hier urine van. Er loopt een constante druppelstroom van de nieren naar de blaas en de blaas zet langzaam uit. Als de blaas vol is, wordt er een signaal aan de hersenen gegeven dat u moet plassen.

Eenmaal op het toilet, geven de hersenen aan de grote blaasspier door dat deze moet persen en samentrekken. Tegelijkertijd wordt aan de ondersteunende spieren (bekkenbodem) die de urinebuis (de opening van de blaas) omsluiten, doorgegeven dat deze moeten ontspannen en de urine moeten doorlaten.


Vraag:

Kan ik maandverband gebruiken voor urineverlies?

Antwoord:

Nee. Urine is lichter en verlaat het lichaam in grotere hoeveelheden. De uitscheiding bij menstruatie is zwaarder en komt langzamer naar buiten. Twee verschillende situaties vragen om twee verschillende absorptietechnieken en dus twee verschillende hulpmiddelen.


Vraag:

Komt urineverlies alleen bij ouderen voor?

Antwoord:

Nee, leeftijd is zeker niet de enige factor die een rol speelt bij incontinentie en daarmee is incontinentie niet alleen een probleem van ouderen.


Vraag:

Mijn zoontje van vier plast in bed. Wat moet ik doen?

Antwoord:

Wees geduldig. Gemiddeld zijn kinderen, met name jongens, pas volledig zindelijk als ze drie jaar zijn. Als u merkt dat uw kind regelmatig last heeft van ontstekingen, doet u er goed aan een arts te raadplegen.


Vraag:

Urineverlies is toch een vrouwenkwaal?

Antwoord:

Nee, dit is niet het geval. In Nederland hebben ongeveer 800.000 mensen last van een zekere vorm van incontinentie. Tot deze groep behoren ongeveer 200.000 mannen. Hoewel er meer vrouwen zijn met continentieproblemen en zij er vaak jonger last van krijgen dan mannen, komt incontinentie ook bij mannen veel voor.


Vraag:

Wat als de absorptie van het verband niet voldoet?

Antwoord:

Diverse fabrikanten hebben inleggers zonder plastic onderkant in hun assortiment. Deze inleggers zijn bedoeld om de absorptiecapaciteit te verhogen in bijvoorbeeld broekluiers. In bepaalde gevallen kan dit uitkomst bieden.


Vraag:

Wat kan ik doen aan urineverlies?

Antwoord:

Zoals u kunt lezen in de rubriek incontinentie, zijn er verschillende vormen van incontinentie. Wanneer u last krijgt van incontinentie kunt het beste eerst uw huisarts raadplegen. Deze kan u helpen met het vinden van de oorzaak van het urineverlies en u adviseren over mogelijke behandelmethoden.


Vraag:

Welk product kan ik het best gebruiken?

Antwoord:

U kunt via onze incontinentiewijzer het juiste product selecteren. Beantwoord de vragen zo volledig mogelijk in en u krijgt een persoonlijk productadvies.


Vraag:

Wordt incontinentieverband vergoed?

Antwoord:

In het algemeen worden alle hulpmiddelen voor eenmalig gebruik door de zorgverzekeraar volledig vergoed. Met een maximum van vijf producten per 24 uur. Bij de eerste aanschaf dient wel een machtiging te worden aangevraagd. Informeer hiernaar bij uw huisarts.


Vraag:

Zijn er ook grote luiers voor oudere kinderen?

Antwoord:

Er zijn grote luiers in verschillende maten en merken. De meest gebruikte merken zijn Depend en Attends. Zij hebben maten van extra small tot extra large. Het is handig om een proef pakket op te vragen, zo kun je beoordelen of de maat goed is en of de luier bevalt. Er zijn apotheken die speciale voorlichting geven. Vraag maar eens bij de apotheek in de buurt. Zij weten je vaak verder te helpen.