Dammers Fries Spel in Praag                                           

Dammers Fries Spel winnen van Italianen en Tjechen.

Praag. In 2003 speelden vier dammers Fries Spel hun eerste interland tegen een viertal topdammers uit Italie en Tjechie. Het Friese viertal bestaande uit Jelle Wiersma, Wommels, Willem Schaap, Deersum, Cor Kooistra, Nijland,  en Klaas Wiersma, Nij Beets, waren de Italianen en de Tjechen de baas.

Er werden twee rondes Italiaans Spel en twee rondes Fries Spel gespeeld en dan op de manier dat in de eerste ronde op bord 1 en bord 3 Fries en op bord 2 en 4 Italiaans werd gespeeld. De Italianen hadden de Friezen al bezig gezien in een toernooi Italiaans Spel op de donderdagmorgen.En daar in eindigden de Friezen op de lagere plekken.

De opstelling van hun, in de interland, was dan ook zodanig dat de beste dammer op het laagste bord zat en de mindere op het eerste. Ze hadden waarschijnlijk gedacht dat ze de spellen Italiaans toch wel zouden winnen en dan had hun beste dammer misschien nog een kans in het Friese Spel tegen de Friese 4e bord speler, Klaas Wiersma. Dat pakte anders uit: Klaas liet hem niet uit het veld slaan door internationaal meester en zesvoudig kampioen Italiaans Spel Michele Borghetti.

De verrassing was dat Jelle Wiersma “eerste” bord speler Ricardo Agosti in het Italiaanse spel in de eerste ronde versloeg en in de tweede,  remise speelde. Daarmee was de winst binnen, want alle partijen Fries waren gewonnen en de verdere Italiaanse wedstrijden werden verloren.

Op vrijdag werdt er op dezelfde wijze tegen de Tjechen gespeeld. En in de eerste ronde was er meteen een leuke opsteker voor de Friezen. Klaas Wiersma speelde remise in het Tjechische Spel  tegen Michailo Bolban. Na die eerste ronde was er in het Friese kamp al een hoera stemming, want zouden verder de Friese wedstrijden gewonnen en de Tjechische verloren worden dan zou dit toch in het voordeel van de friezen zijn. De tweede ronde ging ook volgens de verwachting. Toen de derde ronde. Die zou een heel onverwachte draai geven aan dit geheel. Dezelfde Bolban bleek het Friese Spel heel aardig te beheersen. En zodanig dar hij Klaas Wiersma versloeg. De man heeft geschiedenis geschreven door als buitenlander een Fries dammer in het Friese Spel te verslaan.

In dezelfde ronde hield Cor Kooistra de kampioen Tjechisch dammen 1999 Ivo Kristek, op remise en daarna was de stand weer gelijk. De laatste ronde zou dan uiteindelijk de doorslag moeten geven. Het zou, zo was de verwachting wel op remise uitdraaien, maar dezelfde Kooistra haalde in de laatste ronde tegen dezelfde Ivo Kristek weer remise en zo wonnen de Friezen met een verschil van 1 punt.

Erg jammer was het dat het Engelse viertal door omstandigheden eerder naar huis moest. Toen kon de strijd op zondag niet doorgaan.

In 2010 gingen er weer vijf dammers naar Praag, waaronder de Strikers Cor Kooistra en Jelle Wiersma.