Zadenbibliotheek Den Dolder

Een nieuw initiatief waar je kosteloos biologische zaden kunt lenen en ruilen. In deze bieb vind je zaden van groenten, kruiden en bloemen.


Waarom een zadenbieb

We willen inwoners aanmoedigen om zelf groente, kruiden en bloemen te gaan kweken door kosteloos zaden ter beschikking te stellen. Zaden zijn een bron van leven voor mens en dier en maken gezond en lekker eten mogelijk. Leuk om samen met kinderen of met de buurt te gaan kweken.

   

Hoe werkt het

In de minibieb van het wijkservicepunt Pelita (Dr. Ramaerlaan 2, Den Dolder) staat een bak met zakjes zaad. Iedereen is welkom om maximaal 5 zakjes zaad per maand te 'lenen'. We noemen het 'lenen' omdat we graag na de bloei een deel van de zaden van de betreffende plant terug willen hebben. Deze stoppen we dan weer in de zadenbieb zodat er altijd aanbod is.


Een paar spelregels

1. Je mag maximaal 5 zakjes per maand meenemen.
2. Vul het logboek in zodat we kunnen zien wat we moeten aanvullen.
3. Zaaien en kweken: gebruik géén kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
4. Oogst de zaden na de bloei en breng een deel van de zaden naar de Zadenbieb.
5. Zaden brengen: doe de zaden in een envelop en vermeld daarop de naam van de plant en het oogstjaar.


Openingstijden

De zadenbieb in Pelita is iedere dinsdag en donderdag geopend van 9 tot 16:30 uur.
Tuinboeken

In het kastje onder de zadenbiebbak staan enkele tuinboeken en tijdschriften. Je kunt deze als naslagwerk gebruiken en/of om ideeën op te doen voor jouw eigen tuin. Deze boeken en tijdschriften kun je in de bieb doorbladeren of lezen, ze worden echter niet uitgeleend. Heb je zelf nog tuinboeken die je niet meer gebruikt, dan mag je die ook aan de zadenbieb schenken.


Zaden inleveren

We houden ons van harte aanbevolen voor het inbrengen van biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen. In het kastje van de zadenbieb staat een "zaden-inzamelbak" waar je de zaden in kunt leggen. Doe de gedroogde zaden in een papieren zakje of envelop en schrijf de naam van de plant en het oogstjaar er op. Wij zorgen dat deze zaden aan de zadenbieb worden toegevoegd.


Meer weten of vragen

Heb je nog vragen, stel ze via natuurlijk@dendolder.nl.

Wil je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van de Zadenbieb en eventuele activiteiten die worden georganiseerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van DenDolder.nl