Tips en trucs voor het tekenen met Paint en ThumbsPlus 5 - 7. Versie 28102005
Onder het uitleggen van het programma Paint probeer ik meteen enkele tekentips te geven om zelf te leren tekenen. Hier kun je natuurlijk overeen lezen als je dit niet aanspreekt.

(Omdat dit nog in ontwikkeling is vraag ik exuses voor spel en eventuele taalfouten)
Deze pagina kunt u het best bekijken met 1024*768 16 bits kleuren of meer.Hoofdstuk 0.
Introductie.
Waarom ben ik gaan tekenen met Paint?
In 1995 kreeg ik een computer met Dos 6.0. en op die computer stond ook het tekenprogramma Rainbow Paint en daarmee ben ik eigenlijk begonnen om zelf orgels te ontwerpen. Na een jaartje kreeg ik van iemand het programma Windows 3.11 for Workgroups en daarbij zat een voorloper van Windows Paint. En met dat Windows Paint is het tekenen voor mij pas echt serieus geworden.

Eerst heb ik nog verschillende orgels zelf bedacht c.q. ontworpen maar op een gegeven moment ben ik orgels na gaan tekenen vanaf foto's bv St. Laurenskerk te Rotterdam en de Hervormde kerk te Brielle maar ook kleinere orgels bv Het Eben HaŽzerorgel te Urk. In het begin tekende ik het gehele orgel zelf. Maar ineens kwam ik er achter dat je ook kon knippen en plakken en spiegelen en vergroten en verkleinen enzovoorts. Zo ging er ineens dus een wereld voor mij open!

Toen de orgels steeds groter werden en ik intussen een internetaansluiting kreeg van Het Net. En bij het net kon/kun je zelf een website maken. Heb ik op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken en maar een website gelanceer op 14 februari 2002. En direct maar begonnen om mijn eigen vergaarde kennis van het Programma Paint op internet te zetten niet in een keer maar met tussenpozen. Op 1 mei 2003 kreeg ik mijn eerste tekenopdrach om een orgel na te tekenen binnen een maand. En dat is gelukt kijk maar eens naar . Eerste opdracht. Natuurlijk is de tekening al wel aangepast naar mijn kennis die ik de laatste tijd had opgebouwd maar aan de orgelkas zelf heb ik niks hoeven wijzigen.

Dit was even in kort waarom ik teken met Paint. Er zijn natuurlijk diverse andere tekenprogramma's waarmee ik veel betere tekeningen zou kunnen maken in ieder geval veel sneller zou tekenen. En ook zijn er al zo lang ik weet tekenprogramm's die werken met zo genaamde Vectoren. Dit word vooral gebruikt in de ontwerperswereld. En is handig als je een plaatje wilt vergroten of verkleinen bv voor een website of om iets uit te printen. Maar tot nu toe kan ik me wel redden met het tekenprogramma Paint. Inmiddels teken ik al weer jaren met Autocad en dat bevalt me uitstekend. Alhoewel ik wel moet toegeven het dat ik de eenvoud van Paint wel mis, maar ja als je tegen de grensen van een programma aanloopt moet je mee gaan. Anders sta je stil! Vandaar mijn keuze voor Autocad.

Dat het tekenprogramma Paint bij diverse mensen in de smaak viel/valt is op internet wel duidelijk te lezen type maar eens in google in Windows Paint en je krijgt een profesioneel programma te zien waar je ook foto's mee kunt aanpassen. Op de volgende pagina is een gratis versie van dit programma downloaden. Framework 1.1 moet wel op je computer zijn geinstalleerd maar er zijn ook dowloads bij waar je dit meteen mee kunt dowloaden. Paint.NET Download.
Hoofdstuk 1.
Opslaan van bestanden - wetenswaardigheden.

Tip 1.
Sla altijd regelmatig - b.v. een kwartier- je tekening op (erg belangrijk). Ook omdat je bij paint maar 3 stappen terug kunt!

Tip 2.
Je kunt het beste elke dag een nieuwe tekening opslaan onder de datum van die dag met bv de naam van de tekening bv. 28012002naam. Kun je later altijd nog terug komen als er iets is fout gegaan.

Tip 3.
Als je veel tekent is het verstandig om bijvoorbeeld 1 keer in de week met behulp van een inpak programma alle bestanden in te pakken.

Tip 4.
Als je een cd-rewriter hebt is het handig om 1 keer in de 2 a 4 weken al je tekeningen op cd te branden en apart van je computer te bewaren.

Tip 5.
Ook een belangrijk punt is of de kleuren die je op je computer ziet overeenkomen met de werkelijkheid. Maak dus regelmatig een afdruk met een kleurenprinter als je die hebt.

Tip 6.
Laat af en toe een ander over je schouder meekijken naar je tekening b.v. een familielid. (wees niet bang voor kritiek) Die persoon kan dan onafankelijk een oordel vellen over de echtheid van je tekening. (luister hier dan wel naar).

Tip 7.
Wees niet te snel tevreden maar kijk later nog een keer of je het goed getekend hebt.

Tip 8.
Als je geen zin hebt om te tekenen doe dit dan niet want meestal is het zo dat je het later toch niet mooi vind. En het later weer moet verwijderen.Hoofdstuk 2.
Plaats van de tekening.

Tip 1.
De plaats waar je begint is inprincipe niet zo erg belangrijk want je zit niet gebonden aan een bepaalde plaats (dit is bij papier echter wel het geval is).
Toch is het aan te raden dat je wel begint op een centraal punt bv niet bovenin maar zoals ik het zelf doe bij mijn orgeltekeningen onderaan.
Zo kun je dus van onderen naar bovenwerken.

Tip 2.
Begin niet gelijk zo groot mogelijk maar begin bij iets simpels in mijn geval met een klein orgel na te tekenen.

Tip 3.
Neem allereerst een meetlat (lineaal) en ga nauwkeurig meten denk ook om de milimeters. (ga niet zomaar op de gok werken, al kun je nog zo goed schatten.

Tip 4.
Neem als kleur altijd zwart. Al is het alleen maar voor de contouren. Je kunt later altijd een andere kleur gebruiken of uitgummen in een andere kleur.
Zet een lijn neer bv van links naar rechts. En ga dan nameten met je lineaal. Wees niet te makkelijk.

Tip 5.
Zet de muisaanwijzer vast aan het punt waarmee je verder wilt. Ga naar boven of naar beneden. Houd de lijn recht, linkermuisknop vasthouden en op het goede punt loslaten.

Tip 6.
Dit gaat vervolgens zo door tot je de tekening hebt die je wilt hebben.

Tip 7.
Vergeet niet regelmatig te saven/opslaan.Hoofdstuk 2.1.
Introductie naar de Gulden snede.

Ik wil nog even ingaan op het voorgaande Hoofdstuk over plaats van de tekening. Het is niet mijn bedoeling om dit helemaal uit te gaan werken.
Ik kreeg onlangs van iemand de tip om een te zoeken naar de Gulden Snede op het Internet.
Ik kwam toen terecht bij de volgende Url. Gulden Snede
Deze site is het bezoeken meer dan waard om je/u verder te verdiepen in het nateken c.q. het tekenen van iets.
Het volgende is letterlijk overgenomen van de bovenstaande site:

Betekenis van de Gulden Snede De gulden snede is om verschillende redenen interessant. Ten eerste is het een klassieke opvatting dat de Gulden Snede "mooie" verhoudingen geeft. Al in de oudheid baseerden de Grieken de ontwerpen van gebouwen op de Gulden Snede. Later kwam dit concept opnieuw in de mode in de Renaissance, en ook vandaag de dag zijn er kunstenaars en architecten die de Gulden Snede bij de vormgeving van hun werk toepassen. Een ervaren schilder of fotograaf zal de horizon meestal niet midden in beeld plaatsen, maar bij voorkeur een stuk daarboven of daaronder. Ook zal het hoofdmotief bij een dergelijke landschapsfoto als regel niet in het midden staan. Vanzelfsprekend gaat een fotograaf daarbij niet op zijn rekenmachine de Gulden Snede op tien decimalen nauwkeurig berekenen; in sommige fotoboeken vind je de vuistregel dat het motief op 1/3 of 2/3 van het beeld moet staan.

En na deze site diverse keren te hebben bekeken ben ik zelf tot de conclusie gekomen: "al was het in mijn onderbewustzijn ik zelf ook al teken volgens de gulden snede. Niet op milimeters maar globaal gezien dan".Hoofdstuk 3.
Hulpmiddelen van paint voor windows (werkset = zit standaard links bovenin en kan worden verplaats naar overal op het tekenblad).

1. Vrije vorm selecteren. (Gestreepte ster).

Hiermee kun je iets selectereren je zet de muis (1 keer klikken met de muis) neer en je gaat naar het volgende punt totdat je iets in z'n geheel hebt dan ga je naar het beginpunt (twee keer klikken) en je selectie kun je kopieren wissen verplaatsen etc.

2. Selecteren (Gestreepte 4-hoek).
Hiermee kun je in 1 keer een heel vierkant selecteren. Je zet je muis weer neer (1 keer klikken) en je beweegt de muis in de richting die je zelf wilt als je het gebied hebt geselecteerd (1 keer klikken) en je kunt weer kopieren etc.

3. Gum/kleurengum (Geel met witte balkje oftewel gum).
Hiermee kun je uiteraard gummen. Maar je kunt ook een bepaalde kleur weggummen zonder andere kleuren mee te gummen.
Dit doe je als volgt: ga met je muis naar de kleuren onder in het beeld selecteer met de rechter muisknop de kleur die je wilt of met het pipetje de kleur die je wilt (zit onder het gummetje) (rechtermuisknop) wilt maken. Ga daarna met linkermuisknop de kleur selecteren die je wilt maken. En het gummen kan beginnen.

4. Opvullen (Scheef potje verf).
Hiermee kun je een vlak bv een vierkant in een keer vullen met een bepaalde kleur. Houd er wel rekening mee dat het wel omlijnd moet zijn zonder puntjes te vergeten.

5. Kleur selecteren (Pipet).
Met het pipet kun je op het tekenblad elke kleur aantikken zowel met linkermuisknop als wel de rechter en die kleur wordt dan de tekenkleur.

6. Vergroten (Vergrootglas).
Het vergrootglas spreekt eigenlijk voor zich. Maar ik wil toch noch iets toevoegen. Als je het vergrootglas aantikt zie je onder de werkset 1x 2x 6x 8x. Als je een van dezen aantikt kun je iets nog groter maken.

7. Potlood.
Met het potlood kun je een punt zetten of voorzichtig een gebogen lijn (hier voor is ook een ander hulpmiddel)

8. Verfkwast.
Hiermee kun je als met een kwast lijnen zetten. Je kunt ook nog verschillende motieven gebruikn rondje vierkandje lijntje etc.

9. Verfspuit (Spuitbus).
Met de spuitbus kun je over een egale kleur een andere kleur heen spuiten (gebruik ik zelf wel een bij achtergronden bv. Kerkje aan de zee te Urk). Ook hierbij geld verschillende motieven, dicht bij elkaar groter kleiner etc.

10. Tekst (Letter A).
Spreekt voor zich. Hiermee kun je in je tekening een simpele tekst, cursief, vetgedrukt, onderlijnt etc. toevoegen kijk wel even of het de werkbalk tekst staat aangevinkt bij Beeld.

11. Lijn.
Hiermee kun je grote en kleine lijnen trekken kijk wel even als je een rechte lijn wilt of hij wel echt recht is en niet een gedeelte boven of onder je lijn zit.

12.Gebogen lijn.
Een gebogen lijn spreekt eigenlijk voor zich. Je kunt een rechte lijn maken en hem dan op twee punten aantrekken dit doe je zo: zet een rechte lijn laat hem los en tik met je linkermuisknop op het punt dat je wilt veranderen (aantrekken of wegduwen) en laat los. Dit doe je 2 keer.
Als je een gewone lijn of een gebogen lijn dikker wilt maken kun je dit aangeven in het vakje onder de pictogrammen hier staan verschillende diktes van streepjes.

13. Rechthoek.
Met een rechthoek kun je rechhoeken maken met 4 gelijke hoeken van van 90 graden.Je zet de muisaanwijzer neer houd de linker muisknop vast een slepen maar totdat je je vierkant af hebt. In het vakje onder kun je nog kiezen uit een rechthoek met alleen een lijn (bv zwart en de rechthoek zelf verandert dan niet. Je kunt ook een rechthoek nemen waar je de binnenkant van de rechthoek ook mee verandert. En de laatste rechthoek is alleen de binnenkant van de rechthoek die je kunt maken.

14. Veelhoek.
Hier geld bijna het zelfde als een rechthoek alleen kun je nu zelf bepalen welke hoek je wilt. Ook handig is dat als je je hoeken gemaakt hebt en daarna dubbelklikt zelf de korts mogelijke zijde maakt om een je veelhoek dicht te maken.

15. Ovaal (cirkel).
Bij ovaal kun je zelf een rondje maken waarbij je zelf kunt bepalen wat de hoogte is etc voor de rest geld het zelf als bij vierkant.

16. Afgeronde hoek.
Met een afgeronde hoek kun je een vierkant maken met afgeronde hoeken.


Tot zover Hulpmiddelen voor paint.
Hoofdstuk 4.
Menubalk - keuzeopties van de menubalk
Dan gaan we nu beginnen met de menubalk. Ik zal proberen alles duidelijk te omschrijven hoewel het meeste natuurlijk al wel duidelijk is.

Bestand - Nieuw

Met deze keuze kun je een nieuwe tekening maken. En je krijgt dan ook een wit vel voor je neus. Je kunt dit ook groter of kleiner maken maar dat worden verder in deze tips & trucs nog verder uitgewerkt.

Bestand - Openen
Als je hier op klikt kun je een bestaand bestand op je computer openen. Standaard is dat Mijn Documenten op je harde schijf ( C:\ )
Als je aanklikt Zoeken in kun je uiteraard je hele computer nazoeken op tekeningen foto's etc. Nieuwe mappen maken.

Bestand - Bestand: Opslaan
Het opslaan van je tekening doe je met deze menuoptie. Zie voor verdere uitleg ook Opslaan als.

Bestand - Opslaan als
Natuurlijk wil je af en toe je bestand opslaan. En dat kan gewoon met opslaan maar je kunt ook opslaan als en dan zelf een andere naam geven of een ander formaat bv BMP op PNG op JGP. Ook kun je bij opslaan als je bestand opslaan op elke willekeurige plek op je harde schijf en dat kan bij opslaan niet.

Tot zover voorlopig menubalk - bestand.

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

Op deze webpagina wordt gewerkt vanaf 14022002.
© 2002-2010 softART DESIGN.

Deze pagina is een onderdeel van SoftART DESIGN. (www.softart.nl)