Curriculum vitae

Korte cv op deze site

Bekijk ook mijn LinkedIn-profielBegin 2011 heb ik mijn freelancepraktijk weer opgepakt, na zes mooie jaren bij de Haagse uitgeverij BŤta Publishers (uitgever van onder andere C2W en Technisch Weekblad).

Life sciences, bioprocestechnologie, plantenbiotechnologie en medicijnontwikkeling zijn onderwerpen waar ik als wetenschapsjournalist graag over schrijf. Op de voet gevolgd door wetenschaps- en innovatiebeleid en de strategie van biotech- en farmaceutische bedrijven. Ook voor verhalen over chemie en techniek kunnen opdrachtgevers bij mij terecht. Evenals voor andere klussen, zoals bijvoorbeeld het maken van lespakketten over genoemde onderwerpen of eindredactiewerk op deze terreinen.

Ik schrijf momenteel als freelancer regelmatig over wetenschaps- en innovatiebeleid voor diverse opdrachtgevers, waaronder de nieuwsbrief Onderzoek Nederland, De Ingenieur en het vakblad VV+ (installatiebranche). Voor C3 schreef ik dit jaar teksten voor lespakketten over chemie-onderzoek en ik leverde ook een bijdrage (vijf interviews met projectleiders) aan een boek over het IOP Generieke Communicatie oftewel over ICT-onderzoek. Verder werk ik weer met veel plezier voor de bijlage Werkgevers voor Ingenieurs van De Ingenieur, met veel offshore-verhalen dit keer.

Ook in een boekje dat terugblikt op de IOP Genomics-projecten van AgentschapNl staat een artikel van mijn hand. Voorjaar 2011 deed ik bovendien een leuke, grote klus voor het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (14 interviews voor hun jubileumboek).

Per 1 januari 2011 staat mijn eenmanszaak onder de naam "Martine Segers" ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Mijn KvK-nummer is: 51869616.

Bij BŤta Publishers kreeg ik tussen begin 2005 tot eind 2010 de kans om drie bladen (een nieuwe titel en twee nieuwe subtitels) van de grond te tillen. Daaronder het begin 2005 gestarte Mens & Molecule, de Vlaamse evenknie van C2W, en het tijdschrift Life Sciences, dat in 2005 en 2006 vier keer per jaar verscheen als aparte bijlage bij C2W. Begin 2007 is dit blad omgedoopt tot C2W life sciences en sindsdien verschijnt het tien keer per jaar. Zowel van Mens & Molecule als van Life Sciences/C2W life sciences deed ik opstart en de projectcoŲrdinatie.

Juni 2009 kwam er nog een nieuwe subtitel, eentje bij over geneesmiddelenonderzoek, C2W medicines genaamd. Dat maakt de redactie van C2W voor de Federatie Innovatief Geneesmiddel Onderzoek Nederland (FIGON). Van C2W medicines verschenen in 2009 twee nummers en vanaf 2010 ligt de frequentie op zes nummers per jaar. Ook van dit blad heb ik de introductie verzorgd en deed ik ook daarna de redactiecoŲrdinatie.


Van april 2002 tot eind 2004 was ik een 'vrije vogel'. WTJ, de letters op de toetsenbordknopjes in mijn logo en de afkorting van Wetenschaps- en TechniekJournalist, koos ik als naam van mijn freelancepraktijk. De plant en de pipet in mijn logo geven mijn voorkeur aan om over biotechnologische en chemische onderwerpen te schrijven, iets wat goed aansluit bij mijn Wageningse opleiding tot moleculaire wetenschapper. Mijn logo is overigens getekend door Onno van Beek.

Waar ik het vak geleerd heb? Bij de universiteitsbladen in Delft en Wageningen heb ik gedurende bijna zes jaar de kans gekregen alle aspecten van het journalistieke ambacht in de vingers te krijgen, van verslaggeverij tot eindredactie, van human interestverhalen en reportages tot artikelen over bestuursperikelen en artikelen over wetenschap en techniek.

Als freelancer schreef ik vooral over wetenschap en techniek. Artikelen van mijn hand zijn verschenen in Bionieuws, het Parool, De Ingenieur, Natuurwetenschap & Techniek, Chemisch-2-Weekblad, het Leidse Universiteitsblad Mare, Conceptuur (een blad voor geneesmiddelenonderzoekers) en de serie Chemische Feitelijkheden. Een deel van deze artikelen is te lezen op deze site.

Daarnaast heb ik van januari t/m mei 2003 zeer actief bijgedragen aan een debatsite van de KNCV over de toekomst van het scheikundeonderwijs op de middelbare school. Daarvoor hield ik interviews en maakte ik columns. Verder schreef ik een serie artikelen voor Chemisch2Weekblad en een als fraai boekje uitgegeven debatverslag dat de verdere discussie over dit onderwerp hopelijk stimuleert. April 2004 ging er weer een nieuw internetdebat van start, waar ik ook weer aan mee heb gewerkt. Duurzame chemie was toen het onderwerp.

Ook een leuke klus was het leveren van een bijdrage aan het jubileumboek van de opleiding technische natuurkunde van de TU Delft. Vanwege het 75-jarige bestaan interviewde ik vier generaties afgestudeerde TN'ers, die ik in een artikel liet terugblikken op hun eigen studietijd en op wat ze nu eigenlijk geleerd hadden in Delft. Voor een andere TU-faculteit, Techniek Bestuur en Management, heb ik inmiddels twee keer de eindopdracht nagekeken van studenten van het vak wetenschapsjournalistiek. Eind 2003 en begin 2004 ben ik voor de Universiteit van Tilburg bezig geweest met de organisatie van een wetenschapsmiddag voor scholieren en het samenstellen van een wetenschapsquiz voor het Brabants Dagblad.

Herfst 2002 deed ik een wat commerciŽlere klus. Voor een arbeidsmarktbijlage van De Ingenieur schreef ik een viertal bedrijfsportretten (zie onderste twee verhalen op mijn techniekpagina) van voor techneuten interessante bedrijven (advertorials). Voor de uitgave van de special in november 2003 heb ik acht artikelen over technische bedrijven geschreven. In 2004 heb ik vier bedrijfsportretten gemaakt.

Voor het Communicatie Centrum Chemie (C3) heb ik teksten geschreven voor informatievellen voor middelbare scholieren over mbo-opleidingen in de sector milieu- en procestechniek, mbo-opleidingen in de sector laboratoriumtechniek en hbo- en wo-opleidingen met veel chemie. Deze werden begin oktober 2003 voor het eerst uitgedeeld op de Studie Beurs in de Jaarbeurs op het Feel-the-chemistry-plein en verschenen ook op de website www.feelthechemistry.nl. In 2004 deelde C3 opnieuw (enigszins vernieuwde) factsheets uit met mijn teksten op de Studie Beurs (13 t/m 16 oktober 2004). Negen interviewartikelen die ik schreef over jonge chemici zijn te lezen op de website van Feel the chemistry.

Voordat ik als freelancer aan de slag ging, werkte ik van april 1999 tot april 2002 bij het Delftse universiteitsblad Delta. Ik werkte er als eindredacteur, coordinator van de Engelstalige pagina en als wetenschapsredacteur. Alles wat ik in die tijd geschreven heb is op de internetsite van Delta te vinden.

Van september 1997 tot april 1999 werkte ik als verslaggever bij het Wageningse Universiteitsblad. Lange tijd had ik daar onderwijs- en onderzoeksbeleid onder mijn hoede. Ook schreef ik graag over de fusieperikelen van de Wageningse universiteit en de onderzoeksinstituten van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO). Daarnaast schreef ik over onderzoek op het gebied van de moleculaire wetenschappen, biotechnologie, voedings- en de plantwetenschappen.

Tijdens mijn studietijd deed ik zelf bestuurservaring op. Als studentlid van de universiteitsraad draaide ik een jaartje mee in het bestuur van de Wageningse Universiteit. Ik voerde namens de Progressieve StudentenFraktie (PSF) het woord over onderwerpen van de commissie Onderwijs & Onderzoek en de Commissie FinanciŽn en Planning. Daarnaast was ik zo'n drie jaar studentlid van de richtingsonderwijscommissie van mijn opleiding moleculaire wetenschappen, waarvan twee jaar als lid van het dagelijks bestuur.

In mijn afstudeerfase koos ik voor een onderzoeksproject bij de toenmalige vakgroep Plantenfysiologie, waarin ik de fotosynthese en fotoinhibitie bij de alg Phaeodactylum modelleerde. Daarnaast deed ik een literatuurstudie bij de vakgroep Moleculaire fysica naar de toepasbaarheid van concepten van anorganische zonnecellen op organische zonnecellen.

Kort curriculum vitae

Laatste update: november 2012

Home | Biotechnologie | Chemie | Techniek | Wetenschapsbeleid | Contact | Hobbies