Gel blust branden

Prof.dr.ir. J. van Turnhout heeft samen met drie studenten een octrooi verkregen op bluswater dat op haargel lijkt.

door Martine Segers, gepubliceerd in Delta, 7 oktober 1999

Spuiten met een gel op basis van water en een hele kleine hoeveelheid van het polymeer polyacrylamide kan een brand doven. Met deze nieuwe blusmethode is waterschade aan bijvoorbeeld elektronische apparatuur te voorkomen. Het polymeer moet dan in de blusslang in poedervorm aan het water worden toegevoegd. Bij hoge temperaturen valt de gel uiteen en kan het water verdampen waardoor het warmte aan de omgeving onttrekt. Zo dooft het vuur en het polymeer blijft als een hoopje verkoold poeder achter.

Het gebruikte polymeer is al commercieel verkrijgbaar. Van Turnhout kocht het bij een Engelse firma. Het idee voor de toepassing als vast bluswater is ontstaan in het kader van het college 'Zelfstandig duurzaam ondernemen' waarvoor de scheikundestudenten J. Law, G. Schmit en W. Schulpen een businessplan moesten schrijven. Onduidelijk is nog of er een koper voor dit Nederlandse octrooi te vinden is.

Van Turnhout krijgt binnenkort een Amerikaans octrooi op een andere toepassing van de hydrogel, namelijk om de gel als warmte- of als koude-element te gebruiken. Er zijn twee bedrijven geļnteresseerd in dit octrooi.

De gel is bijvoorbeeld te gebruiken als babykruikje. Even in de magnetron leggen, en de baby heeft het niet koud meer. Even in de diepvries, en een zak met gel is te gebruiken als een koelelement dat wel afkoelt, maar niet smelt. Volgens Van Turnhout zijn er nog veel meer toepassingen, zoals een broedstoof voor kuikens en een warmwaterbed voor varkens.

Van Turnhout heeft ook overwogen om met andere studenten een patent aan te vragen op het gebruik van de gel ter vervanging van zandzakken. Zo hoeft er bij overstromingsgevaar niet met zware zakken gesjouwd te worden. De gel kan op de plaats van bestemming gemaakt worden. Als het water daalt en de zakken niet meer nodig zijn, zorgt een beetje zout ervoor dat de gel uitzakt en uiteenvalt in water en een beetje polymeerpoeder. Dit idee bleek echter niet origineel genoeg voor een patent.


© Martine Segers