Columns uit C2WVechten of vluchten?

Tot voor kort was geld verbranden geen term die me snel aan big farma deed denken. Kleine biotechbedrijven hadden daar eerder het patent op. Bij de grote jongens werkte de macht van de grote getallen: er was altijd wel een kaskraker die de mislukkingen compenseerde. Maar hoe lang nog? Lees verder.


Nu de markt nog

Vervuilende Chinese prijsvechters dwongen DSM eind vorige eeuw om voor het antibiotica-halffabrikaat 7-ADCA juist een milieuvriendelijker productieproces te kiezen. Nu, 10 jaar later, is DSM de enige westerse producent van 7-ADCA. Lees verder.

De verdedigingslinie is lek

Nederlandse ziekenhuizen houden met veel kosten en moeite antibioticaresistentie op afstand. Tegelijkertijd gaat de intenstieve veehouderij in Nederland gewoon door met het gebruik van antibiotica. Ondanks het verbod op bijmenging van antibitica in het voer, blijven varkens antibioticajunks die hun eigen weerstand niet meer goed kunnen mobiliseren. Lees verder.


Zwevende gen-octrooien

Tien jaar geleden meldde het onafhankelijke onderzoeksbureau GeneWatch UK dat er op ruim 160.000 humane genen octrooi was aangevraagd of al verstrekt. Anno 2010 een raar hoog getal, omdat het een factor zeven hoger is als het totale aantal genen waar een mens uit blijkt te bestaan.Lees verder op de website van C2W.

De grenzen van Europa

Medicijnenproducenten mogen dan veel minder last hebben van de angst voor genetische modificatie, met de torenhoge prijzen van nieuwe biotechmedicijnen lopen ze nu toch ook tegen de grenzen van Europa aan. Toch jammer dat Europa altijd wel een manier vindt om zichzelf te versnipperen.Lees verder op de website van C2W.


Home | Biotechnologie | Techniek | Wetenschapsbeleid | Contact | CV | Hobbies