Onderweg met Struinbulletin  Wandel met Struinbulletin door de natuur Op pad met Struinbulletin
  Home                  Actueel       Maasduinen                                    Limburg Overig         Lees Natuur            Contact                Reacties
 
      Nijmegen            Groesbeek        Mook Plasmolen     

STRUINEN
DOOR DE MAASDUINEN
WANDEL IN DE MAASDUINEN 


Ken je de Maasduinen? Een Nationaal Landschap volop natuur. Vaak onbekend gebied. Gebruik daarom een struinroute om de natuur van de Maasduinen te ervaren. 
 

Geiten begrazen de Hamert
Struinroute 11: Wellerlooi De Hamert
Start: N271 hotellerie De Hamert
Afstand: 18 of 16 km
Wat biedt deze struinroute? Een breed gevarieerd natuuraanbod uit de ‘Maasduinen’: zandduinen, vennen, loof- en dennenbossen en heidevelden. Met kans op een ontmoeting met dierlijke bewoners van de Maasduinen: runderen en schapen. Wie zoekt ...vindt ook andere dieren die zich niet meteen laten zie. De Hamert - als onderdeel van de Maasduinen - toont dat het gebied terecht de titel ‘Nationaal landschap’ heeft. Tot slot de tip: bezoek de Hamert ook in augustus en laat je overweldigen door de uitgestrekte purperen heidevelden….. Wanneer kom jij naar de Hamert?

Struinroute 15: Gennep 't Quin Afferden
Start: Gennep - Gennepermolen op brug over de Niers aan de Nijmeegse weg.
Afstand: 23 of 16 km
Deze struinroute garandeert weer een natuurbelevenis...... Vanuit Gennep ga je naar de Maasduinen bij Afferden. Je komt in het Quin: een van de parels onder de natuurgebieden. Onderweg bedreigingen voor onze natuur: ecologische barrières. De natuur kan niet zonder groenstroken die natuurgebieden met elkaar verbinden. Deze groene verbindingsstroken moeten de ECOLOGISCHE HOOFDSTRUCTUUR van Nederland worden. De  groene autowegen van de natuur. Bij Gennep snijdt autoweg A77 (oost-west barrière) de Maasduinen af van de natuur in de kop van Noord-Limburg en Rijk van Nijmegen. Daarnaast snijden de N271, gemeente Gennep met alle recreatiebedrijven de verbinding af naar de Maas. Gennep is dus een ecologische barrière in de groene noord-zuid verbinding. Op deze struinroute kom je er twee keer; je zult zien hoe moeilijk het is om door het groen noord-zuid waarts te trekken en vice versa.

  Bestelcode STR15
Bloeiende bremstruik
Struinroute 24: Duitse Niers nabij Kessel
Start: Gasthaus zur Grenze Kranenburgerstrasse (B504) in Grünewald op de grens met Ottersum/ Gennep
Afstand : 19,5 of 15 km.
Struinen rondom de rivier de Niers bij Kessel: geheel op Duits grondgebied. Je komt eerst in het Reichswald; gevolgd door een plateau met een afwisseling van akkers en bos. Dan door het bos naar en langs de Niers. Bij de watermolen van Asperen ga je de Niers over. Dan terug langs de Niers. Onderweg kom je langs het middeleeuwse kloostercomplex Grafental: een bezoek waard. Na een jong natuurontwikkelingsgebied steek je met de brug bij Kessel opnieuw de Niers over. Door het Reichswald ga je dan terug naar het startpunt in Grünewald. Een speciale ervaring op een zonnige herfstdag. Maar ook in andere jaargetijden een bijzondere natuurervaring.

Bestelcode STR24Kaardenbol
Struinroute 25: Rondom Afferden
Start: Restaurant 't Rimpelt Afferden
Afstand : 22 km
Met deze route wandel je haast alleen maar door bos, heide of je klimt en daalt over zandheuvels. Zo zie je onderweg de ruine Bleijenbeek. Als je van natuur houdt, dan moet je zeker deze route lopen: 100% natuur. Denk er aan dat in augustus meestal de heide paars staat van de bloei. Geen mooier moment om hier te lopen.

Bestelcode STR25
 
Struinbulletin op Twitter:
https://twitter.com/Struinbulletin
Bekijk de prezi-presentatie:    
Struinen door de Maasduinen        
Struin over Landgoed Geijsteren