Onderweg met Struinbulletin Wandel met Struinbulletin door de natuur Op pad met Struinbulletin
  Home                  Actueel        Maasduinen                                    Limburg Overig     Lees Natuur            Contact                Reacties
      Nijmegen         Groesbeek           Mook Plasmolen  

Artikelen over Natuur, Groen Vergroenen


Op deze pagina vind je de
E-biblio met  artikelen
over natuur, groen en vergroenen. Je kunt deze downloaden of (gratis) bestellen.

Bestel via knop CONTACT.


Download of bestel een artikel (PDF).
Verrijk je natuurkennis met deze informatie.
Uitgifte Jaar
 Artikel 
Download  Bestelcode
              2021
Green Capital: ik snap je niet
Deze uitroep kom ik regelmatig tegen. Letterlijk. Maar ook tussen de regels door als het gaat om voorvallen met wijkgroen. Incidenten die strijdig lijken met wat Green Capital wil. Met daardoor imagoschade tot gevolg en burgers die Green Capital niet meer geloven… Waarom dan zo handelen?

              2021
Groene Buffer West voor gezonde lucht?
Ken je nog de actiegroep ‘West wil Groene Buffer’? Inwoners uit Neerbosch, Hees en Oudwest hebben samen gestreden tegen verkeerslawaai en luchtverontreiniging als gevolg van méér verkeersdrukte op de Energieweg na de opening van de Oversteek. Het verkeerslawaai is (grotendeels) bestreden. Maar geldt dat ook voor de onzichtbare luchtverontreiniging?

              2021
Weer Opnieuw
We zitten al een maand in 2021 en zijn wéér opnieuw begonnen. Gaan we in 2021 opnieuw hetzelfde doen? Of doen we eens iets anders? Iets anders met de tuin. Of met het groen in de wijk. Gaan we vaker eens op pad in het groen?

2020
Groen Bewust 
Winter is de tijd van rust. Dan zitten wij, mensen, binnen met kunstlicht en - warmte. Waardoor we genoeg tijd hebben om terug te kijken op wat 2020 ons gebracht heeft. En door Corona hebben we genoeg om terug op te blikken. Ik kies voor een groene overweging. Maar vooraf wens ik ons allemaal een gezond 2021. Ondanks de natuur die toeslaat. En dat wij ondanks het soms vijandige karakter, leren om meer de natuur met respect te omarmen.

2020
Doorgaan en volhouden 
Door de Corona-lockdown zijn veel mensen hun tuin, met het groen erin, anders gaan waarderen. Het groen als escaperoom, waarin je kunt wegvluchten uit de opsluiting in eigen huis. Een paradijs, om rust in te vinden en tot jezelf te komen. En nu doorgaan en volhouden. Zorg ervoor dat er altijd een groen plekje voor je is.


Bestelcode Nat09
2020
Elk beetje Groen Helpt
Klimaat en biodiversiteit: een probleem. Wie kan iets daaraan doen? En wat en hoe dan wel? Iedereen is daarbij nodig. Ieder op zijn eigen manier. En zeker ons ‘Green Capital‘ gemeentehuis heeft een naam hoog te houden. Voor de gemeente zijn minibosjes en wilde-bloemperken een start.

Bestelcode Nat08
2019
Vergroening Nijmegen slaat toe
Drie rapporten waarschuwen kort na elkaar voor het uitsterven van veel dier- en plantensoorten en daardoor ook voor het gevaar van het menselijk voortbestaan. Wereldwijd moeten we ons inspannen om de situatie positief om te buigen. Ook al lijkt er nog weinig te bewegen; toch zijn er gelukkig al hoopvolle initiatieven. Ook in Nederland. En in ons eigen Nijmegen.

Bestelcode Nat07
2019
Gaan we het halen?
Om moedeloos van te worden: die berichten over de ernstige bedreiging van de natuur en mensheid. Maar helaas alweer een onderzoek dat het grote uitsterven aankondigt. En wat doen overheden? En wij: burgers? Gewoon doorgaan als altijd? Zo gaat de natuur het niet halen. Maar wij zeker ook niet.

Bestelcode Nat06
2019
Groene Revolutie
Het is niet te geloven. Massale insectensterfte die de regering van Beieren in de problemen heeft gebracht. Waarom? Burgers willen dat de regering actief iets doet – vooral in de landbouw – om die sterfte tegen te gaan. Een echte groene revolutie. Een scenario dat in Nederland nog ver weg lijkt. Maar bij ons in Nijmegen begint een vergroening. Dankzij groene burgerinitiatieven.

Bestelcode Nat05
2019
Duurt te lang
Help milieu en natuur waarvan ons bestaan afhangt. Want de tijd dringt. Het milieu- en klimaatprobleem dreigt zelfs toe te nemen. Stort je niet op het groen van de commercie. Maar maak groene plannen en voer ze uit. Want 2019 is net los; dus tijd zat. Bezorg onze kleinkinderen geen moeilijk leven; dus doe iets.

Bestelcode Nat04
2019
Elke vogel telt
Gaat het goed met de natuur dan ook met de vogels. Dat blijkt elk jaar uit de tuinvogeltelling. Weinig te tellen is er aan boerenlandvogels. Deze verdwijnen in sneltreintempo. Maar de nieuwe wetlands aan de rivieren trekken steeds meer vogels. En: met wat aanpassingen maak jij van je tuin/balkon ook een vogelparadijs.

Bestelcode Nat03
                       2018
Je eigen nectarbar
Mis je in je tuin het drukke gezoem van bij, hommel, zweefvlieg en andere insecten? Of op je balkon? Open dan een nectarbar. Mij is het dit jaar gelukt. Op mijn balkon. Weliswaar een piepklein nectarbarretje van wilde bloemen. Doorlopend hommels en zweefvliegen op bezoek. Ik heb mijn doel bereikt: méér eten voor bijen, hommels en andere bestuivende insecten. Volg jij mijn voorbeeld in 2019?

Bestelcode Nat02
             2018
Maak je wijk wild
Wees gerust: géén oproep tot wildwest toestanden in Grootstal en Hatertse Hei. Maar een uitnodiging om tuin en buurt gastvrij te maken voor ‘wilde’ stadsdieren. Dat zijn er vaak méér dan je denkt. Daarvoor moeten we méér ruimte geven aan wat wild en onbeheerd is.

Bestelcode Nat01