Die nacht,


In de nacht van 21 juli 1944 vertrok om 23.43 Engelse tijd een Avro Lancaster bommenwerper MK 1 van squadron 75 . Dit was een Nieuw-Zeelands squadron met zware bommenwerpers dat gedurende de oorlog fungeerde als onderdeel van RAF bombercommand. Ze hadden een eigen embleem en een eigen strijdkreet “Ake Ake Kia Kaha” Maori voor “For ever and ever be strong” (wees altijd sterk).

Vanaf hun basis Mepal Cambridgeshire vertrok een aantal zware bommenwerpers voor een bombardement op een olieraffinaderij in Homberg in de buurt van Düsseldorf Duitsland.

Vlak voor vertrek kreeg de bomrichter Des Dowding te horen dat hij niet mee mocht met deze missie omdat hij ziek was, hij lag in de ziekenzaal. In zijn plaats vertrok als:

Bomrichter: Warrant Officer John Burgess
75 RNZAF (Royal New Zealand Air Forces) 30 jaar

Verder waren aan boord:

Piloot: Flight Sergeant Gerald Brian Roche
75 RNZAF 21 jaar

Navigator: Flying officer Horace Callow
75 RNZAF 27 jaar

Wireless operator (radiotelegrafist):
Sergeant Jack Frank Macdonald Barson
RAF Volunteer Reserve 21 jaar
(Royal Air Force vrijwilliger, dus Engelsman)

Flightengineer (boordwerktuigkundige):
Sergeant Joseph Amstrong
RAF Volunteer Reserve 40 jaar
(Royal Air Force vrijwilliger, dus Engelsman)

Tailgunner (staartschutter):
Flight sergeant Keith Emmett Smith
75 RNZAF 21 jaar

Mid upper gunner (rugkoepelschutter):
Flight Sergeant William Edward McGee
75 RNZAF 34 jaar


Embleem Squadron 75

Boven Midden Limburg werden ze echter opgewacht door nachtjagers en Flak (afweergeschut). Op een hoogte van zo’n 8000 meter werd de Lancaster ME-752 geraakt en met een bocht denderde het brandende toestel vanuit het zuidoosten komend achter klooster "De Kreppel"* langs, liet een aantal bommen vallen en sloeg op de Birkenbosch tegen de grond.

De staartschutter Keith Smith werd neergeschoten terwijl hij aan zijn parachute naar beneden kwam, van Jack Barson was de parachute niet open gegaan, en ook Joseph Amstrong, Horace Callow en Gerald Roche vonden de dood. John Burgess wist de grond veilig te bereiken. In zijn dagboek schrijft hij letterlijk:

Vrijdag 21.7.1944 Nederland.
Neergeschoten om 01.30 door een jachtvlieger of afweergeschut zo’n10 mijl ten zuidoosten van Weert terwijl we op een hoogte waren van 18.500 voet. Afdaling in doodsangst, hemels gevoel bij het neerkomen op de grond in een aardappelveld. Heb 5 mijl gelopen tot een sluiswachterhuisje (06.00 uur) Politie station om 14.00 uur toen naar Luftwaffe gevangenis in Weert voor de nacht.Zaterdag 22.7.1944 Nederland. Naar Venlo gebracht in bus en 5 dagen in cel gezeten, ondervragingen gehad.

John Burgess heeft later nooit meer over de oorlog of over zijn ervaringen willen praten. Zijn zoon heeft zijn dagboek gekregen waarin het bovenstaande stond vermeld maar zijn vader heeft hem alleen verteld dat hij in een hooiberg zat toen hij gevangen werd genomen. Aangezien de Duitsers op het punt stonden met hun bajonetten in de hooiberg te steken, had hij zich overgeven. Op 26 mei 1945 is hij vrij gekomen.Ook William (Bill) McGee wist de grond veilig te bereiken. Hij schreef naderhand het volgende hierover:

Geland en parachute begraven, ik had 3 sigaretten. Geen flauw idee waar ik was en liep naar dichts bijzijnde dorp, dit bleek later Heythuysen te zijn. Daar werd ik gelukkig opgepikt door helpers van de ondergrondse. Heb daarna zes maanden in Nederland en België doorgebracht als Jean Pierre Fabre. Bij huiszoekingen verstopt in schoorsteen.Veel geholpen door Henk Geerdink. Uiteindelijk in Parijs aangekomen op de dag dat Parijs bevrijd werd, vanuit vliegveld Orly terug naar Engeland getransporteerd in November 1944. Geland op Croydon (nu Heathrow ). Dit was het gelukkigste moment uit mijn leven.Ik ontmoette daar Des Dowding en vertelde hem wat er gebeurd was en dat zijn ziekte waarschijnlijk zijn leven had gered.

Naderhand heeft Bill McGee in Engeland zijn vrouw May getroffen en is met haar naar Nieuw Zeeland geëmigreerd. Hij is altijd met Des blijven corresponderen.

* Destijds een school voor Duitse en Nederlandse Nationaal Socialistische meisjes.


vorige 1 2 3 4 5 6 volgende